Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Θυμός, το σαράκι που μας κατασπαράζει απο μέσα

Θυμός.. Μια λέξη χίλιες έννοιες, εκατοντάδες συναισθήματα που προέρχονται από διαφορετικά βιώματα.


Μπορεί να προέρχεται από μια συνεχή κατάσταση που μας έβλαψε σωματικά ή ψυχικά, από μια λέξη που υποθήκε  λάθος ή επίτηδες μέχρι βιαιοπραγία.
Τον κουβαλάμε σε όλη μας την ζωή και όταν έρχεται η ώρα να τον εκφράσουμε μας βγαίνει βίαια, άκαμπτα , γύρω μας όλα μαυρίζουν, θολώνουν. Λέμε πράγματα που μπορεί να πληγώσουν αυτόν που δεν φταίει, γιατί μπορεί κατά λάθος να μας  πάτησε ένα εσωτερικό κουμπί χωρίς να το ξέρει. Πράγμα που συμβαίνει σχεδόν πάντα στις πιο κοντινές μας σχέσεις. Ξεσπάμε με αλόγιστο τρόπο, που όταν καθόμαστε και συλλογιζόμαστε τι έγινε νοιώθουμε ντροπή και ξεκινάμε να απολογούμαστε σε αυτόν/αυτούς που μιλήσαμε άσχημα είχαμε δεν είχαμε δίκιο.
Μετά θυμώνουμε με τον εαυτό μας, γινόμαστε σκληροί, αυστηροί και μας τιμωρούμε, γιατί πολύ απλά δεν μάθαμε να συγχωρούμε ούτε εμάς όταν κάτι γίνεται λάθος.  Πως περιμένουμε να συγχωρέσουμε τον απέναντι που μας έκανε να βιώσουμε θυμό και  μας στενοχώρησε;
Υπάρχουν δυο επιλογές…
Ή παραμένεις θυμωμένος μια ζωή και δειλός στο να έρθεις αντιμέτωπος με τα πιο βαθιά σου συναισθήματα και να δεις γιατί είσαι ακόμα θυμωμένος με την κατάσταση και τους ανθρώπους που σε στεναχωρούσαν μια ζωή, ή σε πλήγωσαν σε βαθμό κακουργήματος, μέχρι που καταντάς να είσαι μόνιμα θυμωμένος με τον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να αφήσεις αυτόν τον θυμό να σημαδέψει όλη σου την ζωή με διάφορα αποτελέσματα;
Ή αναγνωρίζεις πως βιώνεις θυμό αρκετές ώρες στην καθημερινότητα σου, και ψάχνεις να βρεις την ρίζα αυτής της θηλιάς που σε πνίγει τόσα χρόνια, και αποφασίζεις να αλλάξεις. Πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο και όχι και ακατόρθωτο, διότι μόλις αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να βιώνουμε  θυμό στην συνέχεια το αποδεχόμαστε.
Η αποδοχή παίζει  πολύ σημαντικό ρόλο στον δρόμο προς την απελευθέρωση μας από τα δέσμια του θυμού.
Στην συνέχεια αφού έχουμε αποδεχτεί το γεγονός που μας προκάλεσε θυμό, εάν θέλουμε το συζητάμε με το άτομο που μας δημιούργησε την στενάχωρη κατάσταση να μας πει κι εκείνο από την μεριά του γιατί έπραξε έτσι ώστε να κάνει και σε εμάς την διαδικασία της συγχώρεσης πιο εύκολη. Εκτός κι αν έχουμε κόψει επαφές  ή έχει προηγηθεί  κάποιος θάνατος.
Εκεί θα ήταν καλό να διαλογιστούμε λίγο περισσότερο με τον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε πρώτα την συγχώρεση από τον ίδιο μας τον εαυτό που βίωσε όλα αυτά τα συναισθήματα στις καταστάσεις ή τα γεγονότα. Να μπούμε στην θέση του άλλου και να κατανοήσουμε από την μεριά του τον λόγο που έπραξε έτσι.
 Εδώ θα μου πείτε ‘Ρε μεγάλη ντάξει καλά τα λες αλλά εγώ πχ ήμουν παιδάκι όταν έγινε αυτό, ο πατέρας μας εγκατέλειψε που θες να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους έφυγε.’ Άδικο δεν θα έχετε, όμως αν δεν μπούμε στην διαδικασία να κατανοήσουμε έστω και το ελάχιστο γιατί ο άλλος το έπραξε όπως έπραξε,  δεν θα μπορέσουμε να λυτρωθούμε από τον θυμό που μας τρώει την ψυχή μας αν δεν τον συγχωρέσουμε.
               
                Υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία δεν συγχωρούνται,  αποτρόπαιες πράξεις, και γεγονότα που σημαδεύουν άσχημα την ψυχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις αγαπήστε τον εαυτό σας περισσότερο, συγχωρέστε τον για ότι και να βιώνει η ψυχή σας επειδή δεν φταίτε εσείς για ότι έγινε.

Συγχωρώ σημαίνει κάνω χώρο, συν-χώρος. Κάντε χώρο στην ψυχή σας για καινούρια πράγματα, για όμορφα πράγματα που θα σας γεμίζουν χαρά και αφθονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου